De onderzoeksgroep Criminaliteit in context richt zich op het ontdekken van proximale oorzaken van verschillen in criminaliteit. We onderzoeken de situationele oorzaken en (korte termijn) omgevingsoorzaken van criminaliteit, inclusief mechanismen die criminaliteit voorkomen, verplaatsen of transformeren.
Binnen dit programma willen we algemene wetmatigheden ontdekken die empirisch waargenomen verschijnselen kunnen verklaren. Het voldoet aan het principe van methodologisch individualisme, volgens welke sociale fenomenen collectieve uitkomsten zijn van individuele beslissingen. Dit principe wordt toegepast op waar, wanneer en hoe: a) criminaliteit wordt gepleegd door daders, b) doelwitten of mensen worden slachtoffer van criminaliteit, en c) criminaliteit kan worden voorkomen door formele en informele omstanders en toezichthouders.
In overeenstemming met de focus op oorzaken van daderschap, slachtofferschap en toezicht, maken we binnen deze onderzoeksgroep gebruik van theorieën en perspectieven die directe en onmiddellijke oorzaken van gedrag specificeren, zoals situationele gelegenheden en beperkingen. Alle criminaliteit is een vorm van regelovertreding en ons onderzoek heeft tot doel generieke verklaringen te ontwikkelen die geldig zijn voor verschillende soorten criminaliteit. We gaan daarbij na in hoeverre actuele ontwikkelingen, zoals de voortschrijdende digitalisering van de samenleving en de opkomst van nieuwe vormen van criminaliteit, een uitdaging vormen voor bestaande theorieën.
Voor ons onderzoek gebruiken we allerlei soorten informatie, zoals politiegegevens, bewakingsvideo’s, slachtoffergegevens en webcontent, maar ook gegevens die specifiek voor het onderzoek zijn verzameld via interviews, enquêtes of experimenten. De focus op proximale oorzaken van criminaliteit en preventie vereist dat de onderzoeksgegevens zeer gedetailleerd zijn wat betreft locatie, tijd, actoren en gedrag.