Home
  1. NSCR Video Group

NSCR Video Group

De NSCR Video Group brengt wetenschappers samen die de unieke mogelijkheden van videotechnologie gebruiken om systematisch criminele gebeurtenissen in het echte leven te observeren. De afgelopen acht jaar is de NSCR Video Group uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende onderzoeksomgeving, met een voortrekkersrol in de vooruitgang van video-observatie, zowel binnen de criminologie als in aanverwante gebieden zoals sociologie en sociale psychologie.

De NSCR Video Group gebruikt videodata om uiteenlopende fenomenen te onderzoeken, zoals geweld op straat, overvallen, rellen, seksuele intimidatie, drugshandel in de openbare ruimte, conflicten tussen politie en burgers, (nalevings)gedrag rondom de COVID-19-maatregelen, etnische profilering, en ontmoetingen tussen medewerkers en klanten van winkels, passagiers in het openbaar vervoer en bezoekers van uitgaansgelegenheden.
Een rode draad door veel projecten is de manier waarop omstanders een rol spelen als vredeshandhavers. Vaak slagen zij erin gewelddadige incidenten te beperken. Deze interesse valt samen met de ambitie om onderzoek te doen dat bruikbare gedragsaanbevelingen oplevert voor maatschappelijk belanghebbenden.

Videodata gebruiken als onderzoeksinstrument

De NSCR Video Group wil het gebruik van videodata als onderzoeksinstrument bevorderen, bijvoorbeeld in combinatie met computer vision algoritmes of ethologische inzichten. Wij zijn actief betrokken bij interdisciplinaire inspanningen om een hoogwaardige standaard te ontwikkelen voor video-analyse. In lijn hiermee zetten we ons in voor Open Science en moedigen we preregistraties, replicaties, open data, open access en wetenschappelijke transparantie aan.

Meer weten?

De NSCR Video Group is altijd geïnteresseerd in uitbreiding van het onderzoeksnetwerk, samenwerking en hulp aan beginnende onderzoekers bij het toepassen van video-analyse in hun onderzoeksprojecten. Neem voor meer informatie contact op met Prof. Marie Rosenkrantz Lindegaard.

Fellows

Experts op dit thema

dr. Lasse Suonperä Liebst

Senior Onderzoeker

prof. dr. Marie R. Lindegaard

Senior Onderzoeker

dr. Peter Ejbye-Ernst

Postdoc

dr. Evelien Hoeben

Onderzoeker

dr. Vana Hutter

Senior Onderzoeker

dr. Virginia Pallante

Postdoc

prof. dr. Wim Bernasco

Senior Onderzoeker

Hans Myhre Sunde MPhil

PhD

Carlijn van Baak LLM MA

PhD

Lenneke van Lith MSc

PhD

Mara van Dalen MSc

Junior Onderzoeker

Marly van Bruchem MSc

PhD

Jo Thomas

Junior Onderzoeker

Actuele berichten over NSCR Video Group