Huiselijk geweld, zoals (ex-)partner geweld en kindermishandeling, is een groot maatschappelijk probleem. Jaarlijks worden naar schatting 200.000 personen slachtoffer van huiselijk geweld en groeien naar schatting 60.000 Nederlandse kinderen op in een gezin waarin sprake is van huiselijk geweld.
Binnen de criminologie is in toenemende mate aandacht voor ‘criminele families’: families die gekenmerkt worden door het criminele gedrag van meerdere familieleden, soms over meerdere generaties. De leden van deze families zouden meer risico lopen op zowel dader- als slachtofferschap van geweld binnen het gezin, bijvoorbeeld doordat gezinsleden vaker gewelddadige of agressieve conflictoplossingsstijlen hanteren. Geweld zou in deze gezinnen mogelijk ‘de norm’ zijn. Daarnaast wordt in de wetenschap vermoed dat er een relatie bestaat tussen huiselijk geweld en meer algemene vormen van criminaliteit. Zo suggereren sommige wetenschappers dat huiselijk geweld een uiting is van de algemene neiging van een persoon om agressief of delinquent gedrag te vertonen, al is er nog weinig empirisch bewijs om dit te ondersteunen.
In dit project staan de volgende onderzoeksvragen centraal:
(1) Komt huiselijk geweld vaker voor in criminele gezinnen dan in niet-criminele gezinnen?
(2) Is het verband tussen criminaliteit van gezinsleden en huiselijk geweld afhankelijk van de ernst en aard van deze criminaliteit? Komt huiselijk geweld vaker voor in gezinnen van zwaardere criminelen, zoals leden van motorbendes of de georganiseerde misdaad, dan in gezinnen van ‘gewone’ criminelen?
(3) Welke familiefactoren en individuele factoren werken beschermend dan wel risicoverhogend op het verband tussen criminaliteit en huiselijk geweld?
De vragen worden beantwoord met behulp van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gecombineerd met bij het NSCR aanwezige criminaliteitsgegevens.
De groeiende aandacht voor onderwerpen als geweld binnen het gezin, intergenerationele overdracht van criminaliteit en daaraan gerelateerde interventies gericht op zorg en repressie, maken dat dit onderzoeksproject naar verwachting belangrijke informatie zal opleveren voor beleid én praktijk. Na het verschijnen van het onderzoeksrapport zullen de betrokken onderzoekers de resultaten specifiek delen met de Politie, Veilig Thuis-organisaties en relevante praktijkpartners zoals (jeugd)hulpverleningsinstanties en gemeenten.
Dit NSCR-onderzoek in opdracht van Politie & Wetenschap wordt uitgevoerd door Meintje van Dijk, Sjoukje van Deuren, Janique Kroese, Steve van de Weijer, Arjan Blokland en Veroni Eichelsheim.
Actuele berichten