Van de Weijer gaat met zijn Vidi-beurs onderzoek doen naar de duizenden Nederlanders die de afgelopen jaren in een gevangenis in het buitenland terecht zijn gekomen. De wetenschappelijke kennis over deze groep is erg beperkt omdat eerder onderzoek bijna exclusief gericht is op gevangenen in eigen land. In dit project worden daarom de risicofactoren, ervaringen en gevolgen voor resocialisatie onderzocht bij een gevangenschap in het buitenland.
Door middel van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden wordt binnen het onderzoek Achter Buitenlandse Tralies: Risicofactoren, Ervaringen, en Gevolgen kennis ontwikkeld om interventies, steun en hulp aan specifiek deze groep gevangen én hun families te verbeteren. Op deze manier kunnen de negatieve gevolgen van gevangenschap in het buitenland zo veel mogelijk worden beperkt.
Van de Weijer is senior onderzoeker binnen de onderzoeksgroep die zich bezighoudt met daders: wie pleegt criminaliteit en waarom? Hij doet onder andere onderzoek naar de overdracht van crimineel gedrag van generatie op generatie, en naar de invloed van en op familieleden. Welke invloed heeft familie op crimineel gedrag? En wat zijn de gevolgen van bijvoorbeeld gevangenisstraf voor familieleden? Daarnaast bestudeert hij genetische en biosociale invloeden op crimineel gedrag.
Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma, dat onderzoekers de vrijheid geeft om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de maatschappij van morgen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.
Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen over het NWO-Talentprogramma.
Actuele berichten