Home Actueel
  1. Marie Rosenkrantz Lindegaard bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence

Marie Rosenkrantz Lindegaard bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence

Dr. Marie Rosenkrantz Lindegaard is benoemd tot bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het NSCR. Lindegaard combineert het hoogleraarschap met haar functie als senior onderzoeker bij het NSCR. In haar onderzoek focust zij zich op criminologie, Artificial Intelligence en het gebruik van CCTV (beveiligingscamera’s) voor observationeel onderzoek. Inzet is het vinden van verklaringen voor criminaliteit en geweld, voor de ontwikkeling van preventieprogramma's.

Hoe ontwikkelen criminaliteit en geweld zich binnen een reeks interacties? Wat doen mensen als ze betrokken raken bij zulke interacties en hoe kunnen we hun handelingen begrijpen en verklaren? Wat zijn de gevolgen van hun handelingen voor de veiligheid van alle betrokkenen en hoe kunnen criminaliteit en geweld worden beheerst? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van Lindegaard.

Criminaliteit en geweld als dynamische en interactieve processen

Het uitgangspunt is dat zelfs mensen met de grootste neiging betrokken te raken bij criminaliteit en geweld dat zelden daadwerkelijk raken en dat criminaliteit en geweld dynamische en interactieve processen zijn: in de regel zijn het reacties op bepaalde omstandigheden. Lindegaard richt zich daarom specifiek op typen actoren die het gedrag van geweldsplegers kunnen beïnvloeden. Zulke verklaringen bieden kansen voor het ontwikkelen van gedragspreventiemaatregelen gericht op het veranderen van de handelwijze van mensen.

Dynamics of Crime and Violence aan de UvA

De komst van de bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de UvA betekent ook meer aandacht in het onderwijs voor criminologie en geweld, in het bijzonder binnen de programma’s van de minoren ‘Violence’ en ‘Conflict Studies’. Lindegaard gaat onder meer masterstudenten begeleiden bij hun scripties en promovendi begeleiden binnen de Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR).

Over Marie Rosenkrantz Lindegaard

Lindegaard studeerde Antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen en promoveerde vervolgens, ook in de antropologie, aan de UvA. Sinds 2008 werkt ze bij het NCSR, sinds 2016 als senior onderzoeker. Daarnaast is Lindegaard, ook sinds 2016, universitair hoofddocent aan de afdeling Sociologie van de Universiteit van Kopenhagen. Eerder was zij ook als universitair docent Criminologie verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Recente artikelen van Lindegaard:
Naleving mondkapjesplicht
Gedrag en mondkapjes
Social distancing in de openbare ruimte

prof. dr. Marie R. Lindegaard

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten