Home Actueel
  1. Social distancing in de openbare ruimte: hoe goed doen we het nu?

Social distancing in de openbare ruimte: hoe goed doen we het nu?

NSCR-onderzoeker en antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard en UvA-hoogleraar kunstmatige intelligentie Cees Snoek werken samen met de Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam aan een project om te onderzoeken of en hoe mensen tijdens de coronacrisis sociale afstand bewaren in de openbare ruimte. De resultaten worden wekelijks gepresenteerd in de 1,5 Barometer.

DOWNLOAD FACTSHEETS

Rosenkrantz Lindegaard en Snoek analyseren samen met onderzoekers van het NSCR de 24/7-beelden van 55 bewakingscamera's in Amsterdam, om vast te stellen waar in de stad mensen de regels voor social distancing overtreden. Een voorbeeld hiervan is groepsvorming of minder dan 1,5 meter afstand houden. Voor hun onderzoek gebruiken ze video-kunstmatige-intelligentie en systematische gedragscodering. Op korte termijn hopen de onderzoekers kennis te vergaren die de verdere verspreiding van het virus helpt te voorkomen. Op de lange termijn gaan ze in op vragen over hoe burgers en wetshandhavers sociale regels in openbare ruimtes kunnen handhaven.

Rosenkrantz Lindegaard in de pers

7 mei: De teugels losser – maar hoe houden we zicht op het virus? in de Volkskrant.
3 april: De afstandelijke mens doet het verrassend goed in de Volkskrant en Corona: garantie op groot sociaal ongemak in het NRC.

Neem voor meer informatie contact op met Marie Rosenkrantz Lindegaard of Cees Snoek.

prof. dr. Marie R. Lindegaard

Senior Onderzoeker

dr. Evelien Hoeben

Onderzoeker

dr. Lisa van Reemst

Postdoc

Carlijn van Baak LLM MA

PhD

prof. dr. Wim Bernasco

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten