Home Actueel
  1. Verandert ons gedrag met een mondkapje op?

Verandert ons gedrag met een mondkapje op?

Het wel of niet dragen van een mondkapje heeft geen invloed op de mate waarin mensen zich aan de regels voor social distancing houden, blijkt uit onderzoek van het NSCR. Een meerderheid houdt zich niet aan de anderhalve meter afstand.

Voor dit onderzoek analyseerden NSCR-antropoloog/criminoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard en socioloog Lasse Liebst (University of Copenhagen) camerabeelden van een winkelstraat in Amsterdam, eind mei/begin juli 2020, net voor de invoering van het verplichte mondkapje in het OV. Hieruit bleek dat mensen de richtlijn voor social distancing vaak negeren. Ruim de helft (55%) hield zich in de halve minuut dat zij in beeld waren niet aan de anderhalve meter afstand en 12% hield zelfs minder dan een halve meter afstand van elkaar. Gezinnen of mensen die duidelijk uit één huishouden kwamen, werden hierbij niet meegeteld.

Drukte belangrijkste voorspellende factor voor (minder) afstand houden

Hoe drukker het is op straat, hoe vaker de anderhalvemeterregel wordt geschonden. Drukte lijkt daarmee de belangrijkste voorspellende factor voor minder afstand houden. Het dragen van een mondkapje maakt daarbij geen verschil. Mensen mét een mondkapje op houden zich niet beter of slechter aan de regels dan mensen zonder mondkapje. Uit het onderzoek blijkt ook dat 80% van de mensen die vrijwillig een mondkapje dragen, dit op de juiste manier doen: over de neus en mond.

Publicatiegegevens en verder lezen

Lindegaard, M.R. & Liebst, L.S. (2020). Results of the NSCR COVID-19 behavior study.

Lees ook het artikel over mondkapjes in de Volkskrant of de preprint over gezichtsaanraking tijdens het dragen van een mondkapje.


Credits beeld: Alex Eidelman, Shutterstock

prof. dr. Marie R. Lindegaard

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten