Slachtoffer worden van een delict kan een ingrijpende ervaring zijn. Slachtofferschap varieert van diefstal van je fiets zodat je een nieuwe fiets moet kopen, diefstal van je data waarvan onduidelijk is welke schade je daarvan ondervindt, tot slachtoffer worden van stalking, seksueel misbruik of internationale misdrijven, waarvan de gevolgen zeer ingrijpend en ‘levenslang’ kunnen zijn.
Sommige mensen lopen meer kans om slachtoffer te worden dan anderen. Hoe komt dit? We richten ons binnen dit programma allereerst op het voorkomen en de etiologie van slachtofferschap, door risicofactoren en beschermende factoren voor slachtofferschap in kaart te brengen. Ook brengen we de mogelijk langdurige consequenties over de levensloop en zelfs over generaties in kaart. Daaraan gelieerd is onderzoek naar preventie van slachtofferschap: wat kan met deze kennis worden gedaan om (herhaald) slachtofferschap te voorkomen?
Ook richten we ons op interventie en herstel. We onderzoeken wat werkt om de kans op langdurige consequenties of nadelige gevolgen van slachtofferschap te reduceren. Daarbij is er in ons onderzoek nadrukkelijk aandacht voor traditionele en innovatieve vormen van herstel. We onderzoeken verschillende vormen van restitutie en slachtofferrechten, we richten ons op het belang van erkenning en we focussen op verschillende vormen van compensatie.
Binnen dit onderzoeksprogramma willen we de komende jaren het nationale en internationale onderzoek naar slachtofferschap vernieuwen. Dit doen we door slachtofferschap en de gevolgen voor de samenleving vanuit verschillende perspectieven en disciplines te onderzoeken, en door vernieuwende methoden toe te passen. Hiervoor werken we onder andere samen met het Fonds Slachtofferhulp (FSh) en Slachtofferhulp Nederland, en met diverse instellingen in het buitenland zoals Victim Support Europe en het Global Survivors Fund.
Actuele berichten over Victimologie