Verscherpt toezicht heeft in het verleden bij volwassen plegers geresulteerd in hoopgevende recidivecijfers. Het uitgangspunt van de pilot was dat verscherpt toezicht – met behulp van elektronisch toezicht – standaard door de Raad voor de Kinderbescherming wordt overwogen bij minderjarige HIC-plegers.
De doelgroep van de pilot bestond uit minderjarige meer- en veelplegers en first-offenders, van bijvoorbeeld straatroven, overvallen en woninginbraken. Voorbeelden van verscherpt toezicht zijn elektronisch toezicht, gedragsaanwijzingen of een intensieve aanpak door de jeugdreclassering (vergelijkbaar met de Harde Kern Aanpak). Maar ook een specifieke invulling van bijzondere schorsingsvoorwaarden is denkbaar, zoals een avondklok, verplicht naar school gaan, een behandeling of een contactverbod. Het accent van de pilot lag op elektronisch toezicht, door middel van de RfiD-enkelband of gps-enkelband.
De pilot maakt deel uit van een breder plan van aanpak ter voorkoming van recidive en het bevorderen van resocialisatie bij minderjarige HIC-plegers. De pilot werd uitgevoerd in de regio’s Rotterdam, Midden-Nederland en Amsterdam. De betrokken ketenpartners waren de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), het Openbaar Ministerie (OM), Gecertificeerde Instellingen (GI), Reclassering Nederland (RN), politie en gemeenten.
Deuren, S. van, Laan, P. van der, Weerman, F. (2018). Verscherpt toezicht minderjarige HIC-plegers. Onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC).
Actuele berichten