Criminologen bestuderen al jaren waar, wanneer en hoe offline misdaden worden gepleegd. Maar online misdaden zijn anders. Om offline misdaden te plegen, moeten criminelen 'de straat op'; voor online misdaden moeten ze een ander soort activiteiten uitvoeren, terwijl ze het internet verkennen. Toch weten criminologen weinig over wat cybercriminelen eigenlijk doen en welke sites ze bezoeken.
Het onderzoeksproject How Do Cyber Offenders Commit Crime Online? Tracking the Digital Footprint of Hackers monitort hackers terwijl ze bewust deelnemen aan cybercrime-simulaties. Dit zijn technische puzzels, gemaakt om real-time gegevens te verzamelen over hun online activiteiten en zo te begrijpen hoe ze denken en handelen. De verkregen inzichten helpen om cybercrime-preventiestrategieën te verbeteren.
Moneva is postdoc bij de NSCR-onderzoeksgroep Criminaliteit in context die onderzoekt waar, wanneer en hoe criminaliteit wordt gepleegd. Om te begrijpen waar, wanneer en hoe cybercriminaliteit wordt gepleegd, modelleert hij het concept van zogenaamde crime journeys naar online omgevingen. Dit doet hij door voort te bouwen op bestaande literatuur, door een methodologie te ontwikkelen om het online gedrag van hackers nauwkeurig te meten, en door te testen of de stellingen over de besluitvormingsprocessen van traditionele daders ook gelden voor hackers.
Moneva is verbonden met de academische wereld, industrie en wetshandhaving en deze unieke positie stelt hem in staat hackers te rekruteren om deel te nemen aan zijn onderzoek. Hij zal een IT-infrastructuur ontwikkelen om objectieve gegevens te verzamelen over cybercrimineel gedrag van hackers. Dit doet hij door middel van capture-the-flag-oefeningen (d.w.z. cyberbeveiligingsuitdagingen) die realistische virtuele scenario's simuleren. De nauwkeurige observaties maken het mogelijk om hypotheses over hoe cybercriminelen online denken en handelen grondig te testen.
Veni maakt samen met de Vidi- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma, dat onderzoekers de vrijheid geeft om vanuit creativiteit en passie eigen onderzoek te doen. Het programma stimuleert vernieuwing en nieuwsgierigheid. Vrij onderzoek draagt bij aan en bereidt ons voor op de maatschappij van morgen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de wetenschappelijke kwaliteit en het innovatieve karakter van het onderzoeksvoorstel, de wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact van het voorgestelde project en de kwaliteit van de onderzoeker.
Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen over het NWO-Talentprogramma.
Actuele berichten