Home Actueel
  1. POP-up netwerk Veiligheid en Politie gestart

POP-up netwerk Veiligheid en Politie gestart

Afgelopen juni heeft de eerste bijeenkomst van het POP-up onderzoeksnetwerk plaatsgevonden. Politieprofessionals en politiewetenschappers van onder andere het NSCR kwamen hierbij samen met als doel om vanuit ‘professionele buikpijn’ tot gedeelde onderzoeksideeën te komen.
Foto met politiesirene
Credits: Shutterstock.com

Groeiend institutioneel wantrouwen, fundamentele bestaansonzekerheid, disruptieve technologie, migratie en klimaatverandering doen de druk op de politie steeds verder toenemen. Deze problemen zijn inmiddels zo complex dat ze niet meer door één partij zijn op te lossen. De belangrijkste vereisten om deze grote maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden zijn het overstijgen van beleidsdomeinen, het maken van contact en het komen tot gezamenlijk handelen.

Informeel netwerk

Vanuit de ambitie om sociale vraagstukken in het veld van politie en veiligheid het hoofd te bieden, is er een informeel netwerk opgericht: het POP-up netwerk Veiligheid en Politie. Dit netwerk is gestart door een gezamenlijk initiatief van het NSCR (de onderzoeksgroep Evidence-Based Policing), de Vrije Universiteit Amsterdam, de Hogeschool Saxion en de Politieacademie en kenmerkt zich door de wisselwerking tussen praktijk en wetenschap.

Het POP-up netwerk Veiligheid en Politie laat zich inspireren door de methodiek van Herman Goldstein, genaamd Problem-Oriented Policing (POP). In het Nederlands ook wel ‘probleemgericht politiewerk’ genoemd. POP volgt de vier fasen van het SAPA-model: Scanning, Analysis, Response en Assessment. Dit model is later uitgewerkt door John Eck en William Spelman. Het POP-up netwerk richt zich op concrete problemen waar de politie mee te maken heeft (Scanning), analyseert dieperliggende oorzaken (Analysis), zoekt naar geschikte reacties (Response) en evalueert de effecten (Assessment).

Gelijkwaardige dialoog

Het netwerk draagt bij aan het voeren van een gelijkwaardige dialoog tussen onderzoekers en professionals die vanuit praktijkervaringen - en dus niet vanuit blauwdrukken - tot handelen en samenwerking met tal van partners willen komen, zoals zorg, gemeente of private bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking tussen politiemedewerkers en zorgprofessionals bij personen met ernstig overlastgevend en onbegrepen gedrag, met ondernemers bij grootschalige cyberhacks en met (groepen) burgers in het kader van oplopende onderlinge spanningen.

Bijeenkomst ‘migratie en veiligheid’

Het POP-up netwerk streeft naar het regelmatig samenbrengen van onderzoekers en professionals rondom urgente veiligheidsvraagstukken. De eerste bijeenkomst vond afgelopen juni plaats en had als thema ‘migratie en veiligheid’. Binnen dit thema is er gesproken over de problemen die (ongedocumenteerde) migranten geven, maar ook over de kwetsbare positie waarin zij zich bevinden.

De eerste bijeenkomst stemt positief en de ambitie om in de toekomst vaker het POP-up netwerk Veiligheid en Politie te laten ‘oppoppen’ is aanwezig. De combinatie van wetenschappelijke kennis en praktijkkennis draagt immers bij aan nieuwe inzichten en onvoorziene mogelijkheden. Momenteel zijn we op zoek naar mogelijkheden om daadwerkelijk onderzoek te starten.


Lees meer over de onderzoeksgroep Evidence-based Policing van het NSCR.

dr. Ronald van Steden

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten