Samenstellers Barbora Holá (NSCR) en Olivera Simic (Griffith Law School) kijken samen met een internationale groep onderzoekers verder dan de wettelijke doctrine en jurisprudentie in dit themanummer. Vanuit multi- en interdisciplinaire perspectieven richten zij zich op een van de voornaamste belanghebbenden binnen het tribunaal: de beschuldigden.
Het ICTY werd in 1993 door de VN-Veiligheidsraad opgericht als het eerste internationale straftribunaal na de Koude Oorlog. Doel was misdadigers uit de oorlog in voormalig Joegoslavië te berechten. Deze oorlog werd gekenmerkt door systematische etnische zuiveringen, bloedbaden, massale verkrachtingen, martelingen en deportaties van honderdduizenden onschuldige burgers.
In 24 jaar heeft het tribunaal 161 personen aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Er zijn uiteindelijk 113 processen gevoerd tegen soldaten, kampbewakers, lokale politici, generaals, regeringsfunctionarissen en presidenten. In totaal werden 90 mensen veroordeeld en 19 vrijgesproken.
In het themanummer wordt onderzocht hoe de door het ICTY berechte personen het werk van het tribunaal buiten de rechtszaal bezien. De onderzoekers gaan in op hoe veroordeelden terugkijken op hun eigen misdaden, hoe zij het ICTY evalueren, hoe ze hun opvattingen communiceren, en hoe deze weer wordt ontvangen door verschillende doelgroepen.
ICTY Celebrities: War Criminal Coming Home laat zien hoe veel beklaagden het ICTY betwisten. Ook blijkt dat sommigen door de thuisbasis niet worden beschouwd als crimineel, maar na hun terugkeer uit Den Haag zijn onthaald als beroemdheden. Deze ‘celebrity-status’ kan worden opgevat als een (onbedoelde) bijkomstigheid van het ICTY. Tegelijkertijd worden de opvattingen van beschuldigden ook weer in twijfel getrokken binnen hun gemeenschap. Het themanummer belicht de complexe processen rondom ICTY-beklaagden en laat zien hoe de nalatenschap van het ICTY voortleeft buiten het tribunaal.
Holá, B., Simic, O. (2018) ICTY Celebrities: War Criminals Coming Home. International Criminal Justice Review.
Actuele berichten