Home Actueel
  1. Langetermijnonderzoek: COVID-19 geen impact op aantal meldingen en casussen huiselijk geweld

Langetermijnonderzoek: COVID-19 geen impact op aantal meldingen en casussen huiselijk geweld

Vanwege de beperkte bewegingsvrijheid, sociale isolatie en financiële onzekerheid die de maatregelen van de COVID-19 pandemie met zich meebrachten, werden oplopende spanningen thuis verwacht. Het NSCR heeft – met financiering van ZonMw - onderzoek gedaan naar een mogelijke stijging in huiselijk geweld tijdens de uitbraak van het COVID-19 virus in Nederland. De resultaten lieten echter geen toename zien van het aantal meldingen en casussen van huiselijk geweld in de periode tussen maart 2019 en maart 2024.
Groep mensen in zwart wit, uit focus
Credits: Shutterstock.com

Door de uitbraak van het COVID-19 virus heeft Nederland twee jaar (maart 2020 – maart 2022) te maken gehad met verschillende maatregelen die de verspreiding van het virus moesten tegengaan. Vanwege de beperkte bewegingsvrijheid, sociale isolatie en financiële onzekerheid die de maatregelen met zich meebrachten, werden oplopende spanningen thuis verwacht, met een mogelijke stijging in huiselijk geweld als gevolg.

Geen toename aantal meldingen of casussen huiselijk geweld
Uit de bevindingen van het onderzoek blijkt dat er op de lange termijn geen toename zichtbaar is in het aantal (geregistreerde) meldingen of casussen van huiselijk geweld in Nederland. Wel bestaat er een gestage toename in het aantal adviesvragen, maar deze lijkt eerder deel uit te maken van een reeds bestaande stijgende trend dan dat het toegeschreven kan worden aan de pandemie. Bovendien zijn er geen aanwijzingen voor een impact op de lange termijn van de pandemie op de vermoedelijke aard of vormen van huiselijk geweld.

Verschuivingen in type melders
Wel vonden er verschuivingen plaats in wie  - met name welke burgers - meldingen maakte van huiselijk geweld. Na een initiële afname in het eerste jaar van de pandemie (2020), namen meldingen en adviesvragen door volwassen directbetrokkenen (bijvoorbeeld slachtoffers, plegers of getuigen) over de jaren 2021 en 2023 relatief gezien toe. Daarentegen werd een omgekeerd patroon zichtbaar voor de meldingen en adviesvragen door buurtbewoners. De relatieve toename in de meldingen van buurtbewoners tijdens het eerste jaar van de pandemie (2020) bleek slechts tijdelijk van aard. Vanaf het tweede jaar van de pandemie namen de meldingen van buurtbewoners weer relatief af, zelfs tot onder het niveau van voor de pandemie.

Langetermijnonderzoek
Dit langetermijnonderzoek is voortgekomen uit eerder kortetermijnonderzoek van het NSCR over de periode 2019-2021, waarin bleek dat een (geregistreerde) stijging van huiselijk geweldmeldingen in Nederland vooralsnog was uitgebleven. Echter waren eventuele vertraagde gevolgen in de huiselijke geweldregistraties daarbij niet in beeld. In deze nieuwe studie is daarom onderzoek gedaan naar de langetermijnimpact van de COVID-19 pandemie op de omvang, aard/vormen en type melder van huiselijk geweld. Het gaat hier specifiek om de landelijke meldings- en adviesgegevens van Veilig Thuis tussen maart 2019 en maart 2024.

Groot maatschappelijk probleem
De bevindingen over de lange termijn impact van de COVID-19 pandemie laten dus geen toename in de officiële huiselijk geweldregistraties zien. Desalniettemin tonen de duizenden meldingen per maand dat huiselijk geweld een groot maatschappelijk probleem blijft. Het is mogelijk dat de pandemie niet zozeer heeft geleid tot een toename in het aantal incidenten, maar wel tot een verergering van het geweld dat vaak al voor de pandemie aanwezig was in gezinnen of huishoudens. Bovendien is het mogelijk dat geen sprake is van een algemene toename in de registraties, maar wel binnen kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit zijn onderwerpen waar het NSCR de komende tijd nog verder onderzoek naar gaat doen.


Meer informatie

Dit langetermijnonderzoek valt onder het Stay Home, Stay Safe? onderzoeksproject naar COVID-19 en huiselijk geweld.

Lees het volledige onderzoeksrapport.


 

Junia Bergers

Junior Onderzoeker

Anne Coomans MSc

PhD

prof. dr. Veroni Eichelsheim

Senior Onderzoeker

dr. Steve van de Weijer

Senior Onderzoeker

dr. Sjoukje van Deuren

Postdoc

prof. dr. Arjan Blokland

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten