Bekijk de factsheet One Year of Social Distancing Behavior on the Streets of Amsterdam.
Naar aanleiding van bestaand onderzoek over de invloed van avondklokken op het aantal Covid-19-besmettingen (Baunez et al. 2020; haug et al. 2021; Huber and Langen 2020) verwachtten de onderzoekers dat het instellen van de avondklok zou leiden tot minder mensen op straat. De avondklok fungeerde als een experiment in een natuurlijke omgeving. Daarbij is een vergelijking gemaakt tussen de hoeveelheid mensen op straat zes uur voor de starttijd van de avondklok (15:00 tot 21:00) en vijf uur na de starttijd van de avondklok (21:00 tot 03:00). Deze vergelijking is gemaakt op vier dagen vóór de ingang van de avondklok en op drie dagen ten tijde van de avondklok. De data (N=995) zijn geanalyseerd met een difference-in-difference methode (Wing et al. 2018).
De resultaten waren als volgt: met het instellen van de avondklok is de hoeveelheid mensen op straat in de periode van 21:00 tot 03:00 afgenomen, wat er op wijst dat mensen de maatregel naleefden. Maar, het negatieve effect van de avondklok op menselijke mobiliteit was relatief klein, wat suggereert dat deze maatregel een beperkt effect heeft in een situatie waarbij een samenleving al in lockdown is. Ongeveer een derde van de geobserveerde mensen heeft tijdens de avondklok een legitieme reden om zich op straat te begeven, bijvoorbeeld omdat ze een hond uitlaten of voor een bezorgdienst werken. Daarnaast vonden de onderzoekers bescheiden bewijs dat de avondklok gepaard gaat met een lichte toename in de hoeveelheid mensen op straat tussen 15:00 en 21:00. Hoewel dit voorzichtig moet worden geïnterpreteerd, duidt dit resultaat op een verschuiving waarbij mensen ervoor kiezen om voor de avondklok naar buiten te gaan, aangezien dit na 21:00 niet meer kan. In de pre-print Results of the NSCR Curfew Study bespreken de onderzoekers aan de hand van epidemiologische literatuur de potentiële implicaties van het lage risico op overdraging buitenshuis.
Lees ook dit interview met Marie Rosenkrantz Lindegaard in de Volkskrant: Avondklok scheelt nauwelijks mensen op straat.
Liebst, L.S, Appelman, J. & Lindegaard, M.R. (2021). Results of the NSCR Curfew Study (pre-print, version 1). NSCR/University of Copenhagen/University of Amsterdam.
Liebst, L.S, Appelman, J., Bernasco, W., Hoeben, E., Snoek, C., Koelma, D. & Lindegaard, M.R. (2021). Behavioral Compliance with Curfew Measure during Lockdown: Results of the NSCR Amsterdam Curfew Study (pre-print, version 3). NSCR/University of Copenhagen/University of Amsterdam.
NB: Dit zijn de voorlopige resultaten van een non-peer reviewed en nog lopend onderzoek. De definitieve resultaten verschijnen via osf.io/7ek9d. Deze studie is mede-gefinanciers door ZonMw en de gemeente Amsterdam.
Actuele berichten