Bij criminaliteit is het niet alleen van belang wie de wet overtreedt en waarom, maar ook waar en wanneer. In welke steden, buurten en straten vinden we de meeste slachtoffers? En in welk seizoen en op welk tijdstip van de dag vinden de meeste delicten plaats? Al sinds de opkomst van de criminologische wetenschap wordt onderzoek gedaan naar verschillen tussen landen, steden, locaties en tijdstippen in relatie tot criminaliteit.
Binnen deze omgevingscriminologie is inmiddels veel onderzoek gedaan en zijn veel theorieën ontwikkeld. Deze hebben met elkaar gemeen dat het niet gaat om individuele verschillen tussen daders, maar om kenmerken van de ruimtelijke omgeving. Dat kan variëren van de fysieke en sociale samenstelling van woonwijken tot aan de hoeveelheid politie op straat; en van de hoeveelheid mensen op straat tot aan de kenmerken van gebouwen.
In The Oxford Handbook of Environmental Criminology gaan internationale deskundigen in op de ontwikkelingen binnen het vakgebied, theoretische kwesties, onderzoeksmethoden, bevindingen en specifieke typen criminaliteit. De redacteuren schetsen de geschiedenis van het onderzoeksterrein vanaf het begin van de 19e eeuw. Ze laten zien dat het vakgebied floreert en de laatste twintig jaar gebruikmaakt van steeds gedetailleerdere en geavanceerder onderzoeksmethoden.
Het boek behandelt onder meer de relatie tussen buurtkenmerken en criminaliteit in de Verenigde Staten, Europa en Afrika, kenmerken van gebouwen en aanwezige voorzieningen, de rol van straatnetwerken en toezichthouders, kenmerken van specifieke locaties, seizoensinvloeden en verschillen tijdstippen, en de wijze waarop daders locaties uitzoeken. Ook komen een aantal specifieke criminaliteitstypen aan bod, zoals cybercrime, maritieme piraterij en terrorisme.
Bruinsma, G.J.N., Johnson, S.D. (2018). The Oxford Handbook of Environmental Criminology. Naast de samenstellers werkten ook een aantal (ex-)onderzoekers van het NSCR mee aan het boek: Wim Bernasco, Evelien Hoeben, Danielle Reynald en Frank Weerman. Kijk voor meer informatie op Oxford University Press.
Actuele berichten