Home Actueel
  1. Werkgroep Prison Life and the Effects of Imprisonment

Werkgroep Prison Life and the Effects of Imprisonment

De European Society of Criminology Working Group on Prison Life and the Effects of Imprisonment stimuleert onderzoek naar detentie in Europa en bevordert de internationale samenwerking tussen detentie-onderzoekers. Anja Dirkzwager, senior onderzoeker bij het NSCR, is voorzitter van de werkgroep.
Door prof. dr. Anja Dirkzwager | 15 mei 2018 | Sancties
Spinhuis Center

De werkgroep werd opgericht in 2010 en telt ruim 80 leden die 20 verschillende landen vertegenwoordigen. De leden komen twee keer per jaar samen: een keer tijdens de European Society for Criminology Conference en een keer voor een workshop. Deze workshops worden elk jaar door een ander lid van de werkgroep georganiseerd. Anja Dirkzwager: ‘Hier leren we elkaars werk beter kennen en bespreken we detentie-gerelateerde onderwerpen.’

Effecten van een behandelingsprogramma

Onderwerpen tijdens de workshop van april 2018 waren psychische gezondheidsproblemen in detentie, de re-integratie van zedendelinquenten in Duitsland, de mogelijkheden voor buitenlandse gedetineerden in Belgische gevangenissen om deel te nemen aan de aangeboden activiteiten, de effecten van een behandelingsprogramma gericht op gewelddadige delinquenten in Zwitserland, vervroegde invrijheidsstelling in Spanje, en het leefklimaat in Nederlandse gevangenissen.

Internationale overeenkomsten en verschillen

Dirkzwager: ‘De internationale en interactieve insteek leidt tot levendige discussies. Het is met name leerzaam om meer te horen over de overeenkomsten en verschillen tussen landen wat betreft hun strafrechtsysteem en gevangeniswezen. Inmiddels heeft de werkgroep geresulteerd in succesvolle samenwerkingsverbanden en gezamenlijke publicaties.’

Lees meer over de European Society of Criminology Working Group on Prison Life and the Effects of Imprisonment of neem contact op met Anja Dirkzwager.

prof. dr. Anja Dirkzwager

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten