Home Actueel
  1. Symposium Stay Home, Stay Safe? Wat weten we nu over huiselijk geweld tijdens de coronacrisis?

Symposium Stay Home, Stay Safe? Wat weten we nu over huiselijk geweld tijdens de coronacrisis?

Het NSCR organiseerde op dinsdag 18 april het symposium Stay Home, Stay Safe? Wat weten we nu over huiselijk geweld tijdens de coronacrisis? De uitkomsten van deze middag met wetenschappers, beleidsmakers en hulpverleners zijn gebundeld in een factsheet.

Lees de factsheet met de resultaten van deze kennismiddag Stay Home, Stay Safe? Wat weten we nu over huiselijk geweld tijdens de coronacrisis?


Het is bijna drie jaar geleden dat Nederland voor het eerst te maken kreeg met een lockdown. Hoewel de maatregelen effectief waren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn ze mogelijk ook een katalysator geweest voor huiselijk geweld. Welke impact de maatregelen hadden op huiselijk geweld, blijkt lastig vast te stellen: wereldwijd worden uiteenlopende bevindingen gedeeld door wetenschappers.

Nu de coronacrisis (zo goed als) voorbij is, blijft de vraag welke lessen we hieruit kunnen leren. Welke veranderingen zijn blijvend? Welke inzichten heeft onderzoek tijdens de pandemie opgeleverd, die nu ook nog bruikbaar zijn? Het symposium is bedoeld voor iedereen die vanuit de wetenschap of het werkveld geïnteresseerd is in dit onderwerp.

De middag wordt ingevuld door presentaties van wetenschappers, beleidsmakers en hulpverleners. Daarnaast is er ruimte voor discussie. Liza Cornet, gepromoveerd wetenschapper met een passie voor wetenschapscommunicatie, is dagvoorzitter en zal de discussie leiden.

Praktische informatie

Het symposium is op dinsdag 18 april van 13.00 - 16.30 uur bij de Botanische tuin, Van der Boechorststraat 8, in Amsterdam. De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel. Het maximum aantal deelnemers is 50 en deelname is gratis. Aanmelden kan hier. Wilt u uw aanmelding wijzigen of heeft u vragen, stuur dan een mail naar acoomans@nscr.nl.


Programma

12:30 – 13:00 Inloop
13:00 – 13:45 Welkom Liza Cornet
Meldingen en adviezen Veilig Thuis Anne Coomans
Politieregistraties huiselijk geweld Vere van Koppen
Discussie
13:45 – 14:00 Pauze
14:00 – 14:45 Ervaringen professionals in het werkveld Nicole van Gelder
Ervaringen BlijfGroep Jolanda Vader
Discussie
14:45 – 15:00 Pauze
15:00 – 15:45 Prevalentie kindermishandeling Samantha Vermeulen
Sociale isolatie als katalysator Anne Coomans
Discussie
15:45 – 16:15 Een blik vooruit – groepsdiscussie
16:15 – 17:15 Borrel

Anne Coomans MSc

PhD

prof. dr. Veroni Eichelsheim

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten