Home Actueel
  1. Onderzoek naar oorzaken en gevolgen van kwetsbaar ouderschap

Onderzoek naar oorzaken en gevolgen van kwetsbaar ouderschap

NSCR-onderzoeker Veroni Eichelsheim en fellow Victor van der Geest (Vrije Universiteit) hebben samen met enkele consortiumpartners een onderzoeksubsidie van ZonMw binnengehaald voor het project Intergenerational Continuity of Adversity and Resilience (IN-CARE). Tijdens dit vier jaar durende onderzoek bestuderen zij de oorzaken en gevolgen van kwetsbaar (jong) ouderschap.

Het krijgen van een (eerste) kind is een ingrijpende gebeurtenis. De uitdaging waar (jonge) ouders voor staan is vaak nog groter voor ouders die zelf een kwetsbare achtergrond hebben, zoals ouders die opgegroeid zijn in een instabiele of onveilige thuissituatie. Dit kan leiden tot problemen bij opvoeden en het opgroeien van het kind.

Overdracht van kwetsbaarheden naar volgende generaties

Het IN-CARE Project richt zich op de oorzaken en mogelijke gevolgen van kwetsbaar ouderschap voor ouder en kind. Een groep ouders die in hun jeugd behandeld zijn in de gesloten Jeugdzorg en hun kinderen worden een aantal jaar gevolgd. Bij het onderzoek worden meerdere generaties betrokken, zodat de overdracht van kwetsbaarheden en problemen naar volgende generaties in kaart kan worden gebracht. Op het project wordt een promovendus aangesteld.

Kennis over onderliggende mechanismen

Het doel van IN-CARE is dat er bij afronding meer kennis bestaat over de onderliggende mechanismen en de intergenerationele overdracht van kwetsbaar ouderschap. Deze kennis wordt vertaald naar de hulpverleningspraktijk en de opleiding van toekomstige professionals, zodat er interventies ontwikkeld worden om de cyclus van kwetsbaar ouderschap te doorbreken.

prof. dr. Veroni Eichelsheim

Senior Onderzoeker

dr. Victor van der Geest

Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten