Home Actueel
  1. Minder drugsdealers aanwezig op de Wallen met ´ontmoedigende´ lichtprojecties

Minder drugsdealers aanwezig op de Wallen met ´ontmoedigende´ lichtprojecties

Verminderen lichtprojecties met teksten die toeristen ontmoedigen om drugs te kopen de aanwezigheid van straatdealers en openbare overlast? NSCR-onderzoek met CCTV-camera's op de Wallen in Amsterdam toont aan dat er na een lichtinterventie aanzienlijk minder dealers in het gebied zijn, terwijl de overlast onveranderd blijft.

De Wallen in Amsterdam zijn een wereldberoemde buurt, die jaarlijks door talloze toeristen wordt bezocht. Op de Wallen bestaat een hoge concentratie van straatdealers die illegale verdovende middelen proberen te verkopen aan deze toeristen. De laatste jaren neemt het aantal klachten van bezoekers, bewoners en winkels in het gebied over de overlast van deze drugsdealers toe. Deze ontwikkeling was voor de gemeente Amsterdam aanleiding om te onderzoeken hoe de dealers ontmoedigd kunnen worden om in bepaalde gebieden drugs te verkopen.

Systematisch de aanwezigheid van dealers en overlast observeren

In augustus 2022 startte de gemeente Amsterdam een interventie om de overlast door drugshandel in de Monnikenstraat in Amsterdam te verminderen. Het NSCR werd gevraagd te onderzoeken of de geïnstalleerde lichtprojecties met teksten die toeristen ontmoedigen drugs te kopen op straat, de aanwezigheid van straatdealers en het aantal gevallen van openbare overlast in het gebied verlagen. De onderzoekers gebruikten twee CCTV-camera's die zicht gaven op de Monnikenstraat om systematisch de aanwezigheid van dealers en overlast te observeren, voor en na de toepassing van de lichtinterventie. Zij voerden gedurende drie weken elke 15 minuten van 20:00 - 04:00 uur van woensdag tot en met zaterdag een minuut lang gerichte observaties uit.

Aanwezigheid van drugsdealers geen goede voorspeller voor overlast

Uit de analyse van deze gegevens bleek dat er na de installatie van de lichtprojecties statistisch significant minder dealers in het gebied waren, terwijl de overlast onveranderd bleef. Dit verband bleef bestaan wanneer er werd gecontroleerd voor het aantal mensen in de straat, de dag van de week en het tijdstip van de dag. Dit lijkt erop te wijzen dat drugsdealers met succes worden ontmoedigd om in de Monnikenstraat te verkopen tijdens de interventieperiode, maar dat er geen effect werd gevonden op de waarneembare overlast. Er werd ook vastgesteld dat de aanwezigheid van drugsdealers geen goede voorspeller is van openbare overlast. Dit kan erop wijzen dat de overlast in het gebied een andere oorzaak heeft dan de dealers die er werken.

Publicatiegegevens en verder lezen

Ejbye-Ernst, P., Sexton, M. Thomas, J. & Rosenkrantz lindegaard, M. (2022). Evaluation of light-based interventions related to drug dealing and public disturbances. NSCR

dr. Peter Ejbye-Ernst

Postdoc

Melissa Sexton MSc

Junior Onderzoeker

Jo Thomas

Junior Onderzoeker

prof. dr. Marie R. Lindegaard

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten