Home Actueel
  1. ERC Starting Grant voor onderzoek naar routes in en uit cybercrime

ERC Starting Grant voor onderzoek naar routes in en uit cybercrime

Rutger Leukfeldt, senior onderzoeker bij het NSCR, directeur van het Centre of Expertise Cybersecurity (De Haagse) en hoogleraar Governing Cybercrime Universiteit Leiden, ontvangt een ERC Starting Grant voor zijn onderzoeksvoorstel Cybercrime Pathways; The online-offline nexus in cybercrime: Examining online and offline pathways into and out of cybercrime.

De European Research Council (ERC) heeft 400 Starting Grants toegekend aan jonge wetenschappers in heel Europa. De subsidies – in totaal €628 miljoen – ondersteunen baanbrekend onderzoek binnen een breed scala aan gebieden, van geneeskunde en natuurkunde tot sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Deze financiering, onderdeel van het Horizon Europe-programma van de EU, helpt onderzoekers hun eigen projecten te starten, teams te vormen en hun beste ideeën na te streven.

Niet van de ene op de andere dag cybercrimineel

Cybercrime Pathways wordt onderdeel van het gecombineerde onderzoeksprogramma van De Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en het NSCR. Het project richt zich op een van de belangrijkste kwesties binnen de criminologie van vandaag: het veranderen van offline en online routes naar en weer uit cybercriminaliteit. Individuen worden niet van de ene op de andere dag een cybercrimineel. Ze doorlopen doorgaans verschillende stadia, waarbij elke fase hen een beetje dichter bij de criminaliteit betrekt.
Rutger Leukfeldt: “Het programma gaat verder dan de bestaande literatuur en maakt gebruik van een mixed-method design. Hierbij worden broodnodige verkennende kwalitatieve inzichten gecombineerd met kwantitatieve veldexperimenten. Met behulp van unieke kwalitatieve gegevens – een combinatie van interviews met criminele en ethische hackers, en politiegegevens – worden mechanismen gedestilleerd en verder bestudeerd binnen een experimenteel design.”

2.696 voorstellen, succespercentage 14,8%

Succesvolle aanvragers gaan hun projecten uitvoeren bij universiteiten en onderzoekscentra in 24 landen in Europa, met het hoogste aantal projecten in Duitsland (87), Frankrijk (50), Nederland (44) en het Verenigd Koninkrijk (32). Zij hebben in totaal 44 nationaliteiten, met het hoogste aantal Duitsers (66 onderzoekers), Italianen (57), Fransen (32) en Nederlanders (27). Veertien Europeanen die momenteel in de VS gevestigd zijn, zullen hun door de ERC gefinancierde projecten in Europa uitvoeren.
Deze wedstrijd leverde 2.696 voorstellen op, die werden beoordeeld door panels van gerenommeerde onderzoekers van over de hele wereld. Het totale succespercentage was 14,8%. De subsidies zullen naar verwachting meer dan 2.600 banen creëren voor postdoctorale onderzoekers, PhD-studenten en ander personeel bij de gastinstellingen. Bekijk meer statistieken.

ERC-voorzitter professor Maria Leptin:
“Het maakt deel uit van onze missie om jong talent de onafhankelijkheid te geven om ambitieus, door nieuwsgierigheid gedreven onderzoek dat onze toekomst vorm kan geven na te streven. In deze laatste ronde zagen we een van de hoogste aandelen vrouwelijke begunstigden tot nu toe, en ik hoop dat dit aantal zal blijven stijgen. Felicitaties aan alle winnaars en veel succes op jullie pad naar ontdekking.”

Over de ERC

De ERC, opgericht door de Europese Unie in 2007, is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. Het financiert creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd om projecten in heel Europa uit te voeren. De ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met zijn aanvullende Proof of Concept Grant-regeling helpt de ERC begunstigden om de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekende onderzoek en de vroege fasen van de commercialisering ervan. De ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad. Sinds november 2021 is Maria Leptin voorzitter van de ERC. Het totale ERC-budget van 2021 tot 2027 bedraagt ​​ruim € 16 miljard, als onderdeel van het Horizon Europe-programma, momenteel onder de verantwoordelijkheid van Executive Vice President Margarete Vestager van de Europese Commissie.


Bekijk het volledige ERC persbericht (Engels)

prof. dr. Rutger Leukfeldt

Senior Onderzoeker

prof. dr. Beate Völker

Directeur

Deel dit artikel

Actuele berichten