Home Actueel
  1. Dr. Anke Ramakers nieuwe programmaleider Reacties op criminaliteit en de effecten daarvan

Dr. Anke Ramakers nieuwe programmaleider Reacties op criminaliteit en de effecten daarvan

Vanaf januari 2025 is dr. Anke Ramakers de nieuwe programmaleider van de onderzoeksgroep ‘Maatschappelijke reacties op criminaliteit en de effecten daarvan’. Zij volgt Barbora Holá op als programmaleider.
Door dr. Femke Tabak | 18 december 2024
Credits: Shutterstock.com

Ramakers heeft een achtergrond in de sociologie en is mede door een korte onderzoeksstage bij het NSCR tijdens haar bachelor geïnteresseerd geraakt in de levensloopcriminologie. Vanaf januari 2025 keert ze terug bij het NSCR als senior onderzoeker en programmaleider van de onderzoeksgroep ‘Reacties op criminaliteit en de effecten daarvan’ en het onderzoeksprogramma ‘Vrijheidsbeperkende sancties’(VBS-project).

Over dr. Anke Ramakers

Ramakers promoveerde in Leiden binnen de afdeling Criminologie op een longitudinaal onderzoek naar de effecten van detentie op arbeidsuitkomsten (Prison Project). Op die universiteit vervulde ze sindsdien verschillende rollen op het gebied van onderwijs, onderzoek en management. Ramakers: “De overstap naar het NSCR biedt mij de kans om meer te focussen op onderzoek en vanuit een nieuwe rol een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke- en wetenschappelijke debat over reacties op criminaliteit. Veel van mijn eigen onderzoek valt binnen dit thema. Met een deel van de NSCR-onderzoekers en hun werk ben ik dus al goed bekend, de rest leer ik graag gauw kennen.”

Haar onderzoek geeft inzicht in de mate waarin sancties uitpakken zoals ze bedoeld zijn. In onderzoeksprojecten baseert ze zich op longitudinale interview- en registratiedata en past ze kwantitatieve methoden toe. In recente jaren verbreedde haar focus van gevangenisonderzoek naar de rol van andere straffen, maatregelen en interventies waar kwetsbare groepen mee te maken kunnen krijgen (zoals taakstraffen, verklaring omtrent het gedrag, wijkrechtspraak en het uitkeringsbeleid). Deze onderzoekservaring en thematische kennis komen goed van pas bij het nieuwe onderzoeksprogramma – het VBS-project - dat Anke samen met Maria Berghuis (WODC) zal gaan leiden.

Vrijheidsbeperkende Sancties project

Het NSCR is samen met het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) verantwoordelijk voor het meerjarige VBS-project naar de besluitvorming, uitvoering en effecten van verscheidene vrijheidsbeperkende sancties (zoals taakstraffen en reclasseringstoezicht). Hoewel ze in toenemende mate vaker worden opgelegd (in Nederland en daarbuiten) is de kennis over andere, alternatieve sancties nog beperkt.

Ramakers: “Dit is een grote tekortkoming, zeker nu gevangenisonderzoek uit Leiden en Amsterdam uitwijst dat zelfs een korte detentie ongewenste effecten kan hebben.” Naast die relevantie, maakt de samenwerking met maatschappelijke partners het VBS-project interessant. “Die betrokkenheid en input is in mijn eerdere projecten cruciaal gebleken voor het formuleren van de juiste onderzoeksvragen en zorgt ervoor dat bevindingen direct bruikbaar zijn voor de praktijk. Ik kijk ernaar uit om me aan te sluiten bij het enthousiaste team - werkzaam bij zowel het NSCR als het WODC - en samen met maatschappelijke partners en externe experts dit ambitieuze project verder vorm te geven.”


Profielfoto van Anke Ramakers

Dr. Anke Ramakers


Ga naar de pagina van de onderzoeksgroep Reacties op criminaliteit en de effecten daarvan.


 

dr. Femke Tabak

Instituutsmanager

Deel dit artikel

Actuele berichten