Binnen de (inter)nationale samenwerking met andere organisaties deelt het NSCR onderzoeksdata volgens het principe van Open Science, in een repository met een Core Trust Seal. Data worden hier voor de lange termijn veilig opgeslagen en beheerd. Voor toegang tot deze data gelden strikte voorwaarden. Uitgangspunt is dat voorzichtig, respectvol en vertrouwelijk wordt omgegaan met persoonsgegevens.
Onze data zijn aan de bron geminimaliseerd en geanonimiseerd. Voor de meest gevoelige data beschikken we over een eigen Secure Analytics Lab (SAL). Het SAL wordt ISO 27001-gecertificeerd en staat volledig los van het internet. Het NSCR volgt zo veel mogelijk het beveiligingsniveau dat hoort bij de classificatie Departementaal Vertrouwelijk. Het beheer is in handen van onze datamanager en privacy officer.
De datasets van het NSCR zijn beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
Voor vragen over het gebruik en de beschikbaarheid van deze datasets neemt u contact op met het secretariaat.
Het NSCR heeft een aantal grote (inter)nationaal unieke datasets verzameld. Voorbeelden zijn de CCLS (de Criminal Careers en Life Course Study waar de levenslopen van een steekproef van 4% van de justitiabelen uit 1977 wordt gevolgd), Trans5 (de dataset die demografische gegevens en criminaliteitsgegevens bevat van 198 families over vijf generaties) en diverse datasets die gegevens bevatten over (ruimtelijk) crimineel gedrag, zoals van inbrekers.
Het NSCR werkt aan een uitgebreid overzicht van deze datasets, met een beschrijving en gebruiksmogelijkheden. Informatie over NSCR-datasets vindt u ook op DANS (Data Archiving and Networked Services). Voor alle bij DANS gedocumenteerde NSCR-datasets zijn meta-data beschikbaar.