Doel van deze encyclopedie is om een systematisch overzicht te geven van ELS-onderzoeken op een bepaald rechtsgebied, de betekenis van de bevindingen uit deze onderzoeken voor het recht, en van prangende empirische vragen op het rechtsgebied.
Uit een recente analyse (Elbers et al., 2018) blijkt dat er in de afgelopen jaren op redelijke schaal ELS-onderzoek is uitgevoerd, maar dat een algemeen overzicht ontbreekt. De Nederlandse Encyclopedie voor Empirical Legal Studies beoogt dat overzicht te geven en aanknopingspunten te bieden voor nieuw onderzoek. De encyclopedie informeert ook de rechtspraktijk over empirisch-juridische onderzoeksuitkomsten op specifieke rechtsgebieden. Daarnaast is het boek geschikt als onderwijsmateriaal voor (empirisch-)juridische cursussen. Het beoogde lezerspubliek bestaat uit Nederlandstalige onderzoekers, praktijkbeoefenaars, docenten en studenten, en anderen die geïnteresseerd zijn in de werking van het recht in de werkelijkheid.
In elk hoofdstuk wordt voor een bepaald rechtsgebied:
1. beschreven over welk rechtsgebied het hoofdstuk gaat;
2. beschreven wat voor empirisch-juridisch onderzoek de afgelopen 25 jaar op dit terrein in Nederland is verricht, wat de belangrijkste bevindingen zijn en wat de implicaties van die bevindingen zijn voor de rechtspraktijk;
3. een of meer empirische vragen geformuleerd waarop toekomstig onderzoek zich zou moeten richten.
De redactie, bestaande uit Arno Akkermans, Catrien Bijleveld, Marijke Malsch, Bert Marseille en Monika Smit zal de bijdragen voorleggen aan onafhankelijke reviewers. De definitieve peer-reviewed versies van de geselecteerde bijdragen worden eind 2019 verwacht. De encyclopedie verschijnt in de loop van 2020 en wordt uitgegeven door Boom Uitgevers. Tijdens een symposium zal het boek worden gepresenteerd.
Voor vragen over de Nederlandse Encyclopedie voor Empirical Legal Studies neemt u contact op met Rieneke Stelma-Roorda.
Actuele berichten