Een belangrijk kenmerk van actieonderzoek is dat het geen onderzoek naar actie, maar onderzoek ‘in actie’ is. Anders geformuleerd: naast het verzamelen van informatie draagt het onderzoek ook bij aan het ontwikkelen van de regisseurs Z&V. Een kenmerk van actieonderzoek is dat er een constante wisselwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk bestaat.
De aanleiding van het actieonderzoek was dat de politie in toenemende mate te maken heeft met meldingen op het snijvlak van zorg en veiligheid. Naast het bestrijden van criminaliteit en de handhaving van de openbare orde hoort “hulp bieden aan hen die dat behoeven” immers ook tot de politietaak. De maatschappij vraagt op dit punt veel van de politie, terwijl de bezuinigingen in de zorg problemen niet kleiner maken. Het organiseren van het domein Zorg & Veiligheid is een antwoord op die vraag. Onder dit domein vallen de onderwerpen onbegrepen gedrag, huiselijk en eergerelateerd geweld, kinder- en oudermishandeling, stalking, jeugd, radicalisering, potentieel gewelddadige eenlingen en probleemgezinnen. Regisseurs Z&V zijn de spin in het web.
De titel van het onderzoeksrapport is Met bruggenbouwen het verschil maken. Verschil maken betekent niet dat de politie alle casussen kan oplossen. Soms is er voorlopig rust, of is de situatie beheersbaar en zijn er lijnen uitgezet. Soms blijft de situatie en de problematiek onveranderd. En soms wordt een lange(re) termijn oplossing bewerkstelligd. De sleutel van het succes zit in de werkwijze van de regisseurs Z&V, waaruit vier cruciale taken te onderscheiden zijn:
Door het uitvoeren van deze taken voeren de regisseurs regie op processen (het aanjagen van samenwerking tussen politiecollega’s en met externe partners) en op casuïstiek (concrete problematiek).
Uit het onderzoek komt naar voren dat de samenwerking met zorgpartners beter kan. Dit kan bijvoorbeeld door frequentere contactmomenten te faciliteren, (hernieuwde) afspraken te maken over informatie-uitwisseling en beter onderling af te stemmen. Ook in de interne samenwerking is winst te behalen. Ondanks alle goede bedoelingen wordt er soms een kloof tussen ‘blauw’ (de politie op straat) en ‘grijs’ (de opsporing) ervaren. Het zou helpen als politiemensen er met elkaar beter in slaagden successen te delen en te leren van elkaar, over de grenzen van basisteams en districten heen. Een eenduidiger inrichting van Z&V-processen hoort daarbij. Geen ‘eenheidsworst’, want Z&V is nou eenmaal maatwerk, maar wel meer structuur en uniformiteit in de wijze waarop de politie het vele werk dat op haar afkomt organiseert.
van Steden, R., ter Woerds, S., van Sambeek, C., & Peeck, V. (2024). Met bruggen bouwen verschil maken: Regisseurs Zorg & Veiligheid in de eenheid Amsterdam. Nederlandse Politie.
Lees het rapport via deze link.
Actuele berichten