Home Actueel
  1. 2 februari | Conferentie Wat Werkt? Evidence-Based Policing in Nederland

2 februari | Conferentie Wat Werkt? Evidence-Based Policing in Nederland

Op donderdag 2 februari 2023 organiseren de Politieacademie en het NSCR een conferentie over de betekenis én potentiële meerwaarde van evidence-based policing voor de Nederlandse politiepraktijk. De conferentie wordt gehouden op de concernlocatie van de Politieacademie in Apeldoorn.
Door prof. dr. Stijn Ruiter | 11 januari 2023 | Politie-onderzoek

Sinds de introductie in de jaren negentig van de vorige eeuw is evidence-based policing (EBP) in een aantal landen een belangrijk leidend principe geworden. In landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk richten onderzoekers in samenwerking met de politie zich op de vraag hoe politiehandelen werkt, in welke omstandigheden dat handelen werkt en voor wie – en door wie – het werkt. De basis voor dergelijke onderzoeken wordt veelal gevormd door innovatieve onderzoekstechnieken en een nauwe samenwerking tussen politie en wetenschap.

Ontwikkelingen op het gebied van evidence-based policing

De conferentie heeft als doel de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van evidence-based policing te presenteren en te bediscussiëren. Tijdens de conferentie zullen verschillende (internationale) onderzoekers spreken over EBP en zal worden gesproken over de potentiële meerwaarde van EBP voor de Nederlandse politiepraktijk. Daarbij is het ook nadrukkelijk de bedoeling om in discussie te gaan over de uitgangspunten, uitdagingen en voor- en nadelen van EBP. Op het congres zal o.a. prof. Jerry Ratcliffe (Temple University, Philadelphia, USA) een keynote verzorgen. Hij is expert op het gebied van evidence-based policing (EBP).
Bekijk alle sprekers op deze conferentie. 

Voor wie is deze conferentie bedoeld?

De conferentie is bedoeld voor politiemedewerkers uit alle geledingen van de politieorganisatie, wetenschappers en beleidsmakers die geïnteresseerd zijn in hoe politiehandelen werkt en hoe wetenschappelijk onderzoek en politieonderwijs eraan kunnen bijdragen dat het werkt.
U kunt zich aanmelden via deze link.


Programma

08:30 Inloop en Registratie
09:00 Welkom en opening
09:10  Plenaire keynote Jerry Ratcliffe
10:00  Pauze
10:30  Plenaire keynote Jan Terpstra
11:20  Korte pauze
11:30  Parallelsessies I
12:30  Lunch
13:30  Plenaire paneldiscussie
14:20  Pauze
14:50  Parallelsessies II
15:50  Plenaire presentatie van de Society of Evidence Based Policing Nederland
16:15   Afsluiting
16:30  Borrel


Lees meer over het politieprogramma van het NSCR. 


 

prof. dr. Stijn Ruiter

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten