De geografische criminologie beschrijft en verklaart de ruimtelijke verdeling van misdaad. Om die verdeling te kunnen verklaren, is het belangrijk om inzicht te hebben in de doelen en beperkingen van individuele daders, en zo beter te begrijpen hoe zij hun locatiekeuzes maken. Onderzoek naar deze keuzes heeft waardevolle inzichten opgeleverd, maar richt zich tot nu toe vooral op woninginbraak en overvallen – misdrijven met een duidelijk materieel motief.
Onze kennis over de geografie van misdaad kan worden verbreed en verdiept door te kijken naar graffiti. Net als andere vormen van misdaad is het maken van graffiti regelovertredend gedrag, en moet het buiten de schijnwerpers gebeuren. Tegelijkertijd is graffiti bedoeld om gezien te worden en dus bij uitstek geschikt voor observatie door nieuwsgierige onderzoekers.
In de criminologie wordt graffiti vaak beschouwd als vandalisme, of als een signaal dat misdaad aantrekt. Maar systematisch empirisch onderzoek naar hoe graffiti-makers hun doelwitten kiezen is er nauwelijks. Het is tijd om daar verandering in te brengen, aldus Bernasco.
Prof. dr. W. Bernasco is senior onderzoeker bij het NSCR en bijzonder hoogleraar Stedelijke geografie van criminaliteit en veiligheid aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn oratie is getiteld: Tekens aan de wand? Wat kunnen we van graffiti leren over de geografie van misdaad?
De oratie vindt plaats op 14 mei 2025, vanaf 16:30 in de Aula van de Lutherse kerk in Amsterdam. Het adres is Singel 411, 1012 WN.
Actuele berichten