Stel je eens voor dat je tijdens het winkelen getuige bent van een gewapende overval. Of dat je naar huis loopt met je boodschappen en een gevecht op straat ziet. Wat zou jij doen? Zou je ingrijpen? En wat zou er gebeuren als je dat deed?
Ondanks een halve eeuw aan experimentele ‘bystander’-studies is er weinig bekend over hoe omstanders zich echt gedragen in geweldssituaties en wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Een nieuw onderzoeksproject dat senior onderzoeker Marie Rosenkrantz Lindegaard gehonoreerd kreeg van de Deense Council for Independent Research, gaat overvallen en straatgevechten op beelden van beveiligingscamera’s analyseren om betere inzichten te krijgen in het gedrag van omstanders. Het beeldmateriaal wordt aangevuld met informatie uit de politiedossiers van de betreffende geweldsincidenten. Het project is een samenwerking met het departement sociologie van de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) en kreeg ook een Aspasia-premie van NWO. Twee postdocs in Kopenhagen en een promovendus op het NSCR gaan het project uitvoeren.
Peter Ejbye-Ernst is deze promovendus op het NSCR. In 2016 behaalde hij zijn masterdiploma in de sociologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens zijn studie nam hij deel aan een onderzoeksproject dat gebruikmaakte van politiedossiers en camerabeelden om de situationele dynamiek van Deense straatgevechten te onderzoeken. Marie Rosenkrantz Lindegaard (NSCR & UCPH) en Wim Bernasco (NSCR & VU) begeleiden het nieuwe onderzoeksproject.
De analyse zal uitgaan van interdisciplinaire inzichten over waargenomen gedrag, bewegingen en houdingen en hun betekenis. Door aanwezig te zijn wanneer de politie afwezig is, kunnen omstanders een cruciale rol spelen bij het voorkomen van lichamelijk letsel en vernielingen. Een beter inzicht in de rol van omstanders bij gewelddadige situaties is dus niet alleen van wetenschappelijk belang, maar dient ook een praktisch doel, namelijk het bevorderen van de veiligheid op straat.
Actuele berichten