50 jaar geleden ontstond de publieke mythe over passief omstanderschap door de zaak van Kitty Genovese, een jonge vrouw die verkracht en vermoord werd in New York. Verslaggevers beweerden dat 38 mensen getuige waren van de misdaad, maar niets deden om haar te helpen. Hoewel het politiedossier later aantoonde dat sommige omstanders daadwerkelijk hadden geprobeerd te helpen, inspireerde het incident decennia van experimentele studies. Het doel was om te proberen te verklaren waarom omstanders in aanwezigheid van anderen inactief blijven tegenover personen die hulp nodig hebben. Hoewel dit 'omstandereffect' een van de meest gerepliceerde bevindingen in de sociale wetenschappen is, laten recente video-observaties van gewelddadige noodsituaties in het echte leven zien dat groepen omstanders verre van passief zijn.
Het Collective Bystander project
Het Collective Bystander (In het Nederlands: collectieve omstander) project heeft als doel om te verklaren waarom en hoe omstanders actie ondernemen om te helpen tijdens noodsituaties in de openbare ruimte. Het zal een nieuwe onderzoeksagenda neerzetten dat - als het gaat om het willen begrijpen van omstanderhulp - de focus verplaatst van individuele inactiviteit naar collectieve actie. Dit doet het door noodsituaties in de openbare ruimte te analyseren die zijn opgenomen door CCTV camera's in Kaapstad en Amsterdam. Tevens worden er virtual reality experimenten uitgevoerd.
Dit project bouwt verder op onderzoek dat Lindegaard heeft uitgevoerd met collega's Lasse Liebst, Peter Ejbye-Ernst, Virginia Pallante, Carlijn van Baak, Mara van Dalen, Marly van Bruchem, Vuyo Ncube, Jo Thomas en Wim Bernasco. Het betreft een samenwerking met prof. dr. Brett Bowman aan de Witwatersrand Universiteit in Johannesburg, Zuid-Afrika en prof. dr. Jean-Louis van Gelder aan de Max Planck Institute in Freiburg, Duitsland.
Over prof. dr. Marie Rosenkrantz Lindegaard
Lindegaard studeerde Antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen en promoveerde vervolgens, ook in de antropologie, aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Sinds 2008 is ze werkzaam bij het NSCR, sinds 2016 als senior onderzoeker. Tevens is ze bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de UvA. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de-escalatieprocessen en vredeshandhavend gedrag tijdens interpersoonlijke conflicten, zowel op straat als in werksituaties. Ze maakt gebruik van etnografie, computer vision tools en videoanalyse in haar werk, met als doel bij te dragen aan geweldspreventie en een gevoel van veiligheid in de publieke ruimte.
Over de ERC Consolidator subsidie
De ERC heeft de Consolidator subsidie toegekend aan 328 onderzoekers. Deze subsidies, met een totale waarde van €678 miljoen, zijn bedoeld om vooraanstaande wetenschappers en geleerden te ondersteunen bij het opzetten van hun onafhankelijke onderzoeksteams en het ontwikkelen van hun meest veelbelovende wetenschappelijke ideeën. De financiering wordt verstrekt door het Horizon Europe programma van de EU.
Actuele berichten