Home Actueel
  1. Criminologisch onderzoek naar wildlife crime: Tiger Week

Criminologisch onderzoek naar wildlife crime: Tiger Week

Rond 1900 leefden er bijna honderdduizend tijgers in het wild, tegenwoordig nog maar 3.200. Tijgers behoren tot de meeste bedreigde diersoorten in de wereld. Inmiddels is het doden van tijgers om de lichaamsdelen te verhandelen in alle landen een misdaad. Het NSCR organiseert van 14 t/m 16 juli Tiger Week waarin natuurbeschermers en criminologen samen onderzoek naar deze misdrijven bespreken.
Door dr. Andrew Lemieux | 18 januari 2016 | Wildlife Crime
Tiger - John Goodrich
Photo Credit: John Goodrich

De massale afname van het aantal tijgers dat in het wild leeft is het gevolg van menselijk gedrag. Stroperij, het vernietigen van de natuurlijke leefomgeving, excessieve jacht op tijger en conflicten tussen mensen en tijgers leiden allemaal tot grote tijgersterfte. Tijgers kunnen alleen overleven wanneer ze in speciale gebieden beschermd worden.

De Tiger Week, die dit jaar voor het eerst gehouden zal worden, is onderdeel van het Wildlife Crime Research Initiative (WCRI) van het NSCR, dat academici uit diverse disciplines samenbrengt en verbindt met praktijkwerkers, non-gouvernementele organisaties en particuliere bedrijven, om misdrijven tegen wilde dieren ('wildlife crime') beter te onderzoeken. Tijdens Tiger Week komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: het monitoren van tijgers, rechtshandhavingsstrategieën, verzamelen en analyseren van gegevens, wildlife forensisch onderzoek en de rol van technologie bij het beschermen van tijgers. Ook de rol van de lokale bevolking bij het beschermen van tijgers en afzetmarkten voor tijgerproducten zullen besproken worden.

Diverse nationale en internationale organisaties nemen deel aan Tiger Week, zoals Panthera, beschermingsorganisatie van grote katachtigen, het Nederlandse Forensisch Instituut en Shadowview en Dutch UAS, Nederlandse fabrikanten van drones . Scopic, een firma die virtual reality producten maakt laat zien hoe hun technologie bewustwording kan vergroten en rangers in wildparken kan trainen. William Moreto, criminoloog aan de Universiteit van Centraal Florida, zal een toelichting geven op de aanpak van rangers bij het verzamelen en delen van informatie met verschillende partijen.

Op de slotmiddag 16 juli zal een selecte groep deelnemers een overzicht presenteren met empirisch geteste preventiestrategieën die laten zien wat werkt, wat niet werkt en wat veelbelovend is bij de bescherming van tijgers wereldwijd, alsmede een onderzoekagenda.
Meer informatie over de Tiger Week is verkrijgbaar bij Andrew Lemieux via alemieux@nscr.nl

Photo Credit: John Goodrich

dr. Andrew Lemieux

Research Fellow

Deel dit artikel

Actuele berichten