Home Actueel
  1. Benoeming bijzonder hoogleraarschap Wim Bernasco

Benoeming bijzonder hoogleraarschap Wim Bernasco

Wim Bernasco is benoemd tot bijzonder hoogleraar Stedelijke geografie van criminaliteit en veiligheid aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het NSCR, en is ondergebracht bij de programmagroep Stadsgeografie van de Faculteit Maatschappij en Gedrag.
Door prof. dr. Wim Bernasco | 16 april 2024

Benoeming bijzonder hoogleraarschap Wim Bernasco

Wim Bernasco is benoemd tot bijzonder hoogleraar Stedelijke geografie van criminaliteit en veiligheid aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het NSCR, en is ondergebracht bij de programmagroep Stadsgeografie van de Faculteit Maatschappij en Gedrag. Wim combineert het hoogleraarschap met zijn functie als senior onderzoeker bij het NSCR.

De geografische criminologie is al ruim twee decennia een van de speerpunten van het NSCR. Bij de invulling van de leerstoel beoogt Wim de stadsgeografie en de criminologie met elkaar te verbinden door misdaad en misdaadbestrijding te bestuderen vanuit het perspectief van de stadsgeografie. Dat betekent dat onderzocht wordt of en hoe sociaal-ruimtelijke processen als toerisme, dagelijkse mobiliteit, schoolkeuze, digitalisering en segregatie verband houden met misdaad, overlast en veiligheidszorg. Een belangrijk thema is de vraag welke rol misdaad, overlast en veiligheidszorg spelen bij het ontstaan, voortbestaan en verdwijnen van sociaal-ruimtelijke ongelijkheden.

Wim Bernasco studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt sinds 2000 bij het NSCR. Van 2013-2023 was hij bijzonder hoogleraar Ruimtelijke analyse van criminaliteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

prof. dr. Wim Bernasco

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten