Home Actueel
  1. 9 februari 2017 | over criminaliteit in Amsterdam

9 februari 2017 | over criminaliteit in Amsterdam

Door prof. dr. Stijn Ruiter | 26 januari 2017

9 februari 2017 | Amsterdam-Duivendrecht | Bildung.City

Als onderzoeksinstituut gevestigd in Amsterdam, heeft het NSCR een boek samengesteld dat zich specifiek richt op grootstedelijke criminaliteit: Beroemd en berucht: Criminaliteit in Amsterdam. Het boek is een verzameling van korte bijdragen over criminaliteit met een directe link naar de hoofdstad, die tegelijk de verschillende onderzoeksterreinen van het NSCR illustreren.
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek organiseert Uitgeverij SWP op donderdag 9 februari 2017 een middagsymposium waar NSCR-onderzoekers en praktijkdeskundigen zullen spreken. Onder meer jeugdcriminaliteit, prostitutie & mensenhandel, en de manier waarop toeristen in aanraking komen met criminaliteit worden besproken, net als het nut van criminologisch onderzoek voor de praktijk.
Aanmelden voor het symposium kan via deze link. Hier vindt u ook het volledige programma. NSCR-relaties kunnen zich aanmelden onder vermelding van de code NSCRGAST. Hiermee krijgt u 15 procent korting. Bij deelname aan het MiddagSymposium zit het boek Beroemd en berucht inbegrepen.
Criminaliteit in steden is nog steeds een groot probleem en het terugdringen ervan staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Om grootstedelijke criminaliteit aan te pakken, is gedegen kennis vereist over de voorspellers, de plegers, de kenmerken van plaatsen waar criminaliteit vaak plaatsvindt, en over effectieve straffen en interventies. De wetenschappelijke bestudering van criminaliteit bestaat in de kern uit drie centrale vragen: Waar gebeurt het? Wie doet het? En hoe pakken we het aan?
Het MiddagSymposium belicht bovenstaande vragen. De hoofdstad Amsterdam wordt hier als casestudie opgevoerd. De stad voert al jaren de ranglijsten aan als onveiligste gemeente van Nederland. Relatief gezien worden veel mensen in de hoofdstad slachtoffer van criminaliteit. Ook woedt in Amsterdam al jaren een drugsoorlog, vinden er verreweg de meeste liquidaties plaats, en associeert men de Wallen met grootschalige vrouwenhandel.
Doelgroep
Voor iedereen die beroepsmatig of anderszins te maken heeft met grootstedelijke criminaliteit of geïnteresseerd is in criminologische onderwerpen. Voor wie werkt bij politie, justitie, jeugdzorg, voor beleidsmedewerkers, veiligheidsmedewerkers en eenieder met een bijzondere interesse voor Amsterdam.

prof. dr. Stijn Ruiter

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten