Rutger Leukfeldt richtte zich tijdens zijn oratie op het ontwikkelen van een empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime. Hij benadrukte dat cybercrime, gezien de voortdurende digitalisering, een groeiend probleem is dat alle lagen van de samenleving raakt. Tijdens zijn oratie besprak Leukfeldt twee manieren waarop de wetenschap kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem: het ontwikkelen van een gedegen kennisbasis en het evalueren van interventies.
Empirische kennisontwikkeling
Ten eerste is het van belang om een gedegen kennisbasis te creëren om beleid op te maken en nieuwe interventies op te ontwikkelen. Leukfeldt: ‘Empirisch onderzoek naar het fenomeen van cybercrime is hard nodig om te begrijpen hoe de aanpak er überhaupt uit moet zien.’ Om te weten waar de focus moet liggen, is namelijk inzicht nodig in de daders, de ingroeimechanismen, de manier waarop ze samenwerken in netwerken, maar ook in de slachtoffers, hun risicofactoren, de impact en de gevolgen.
Evaluatie van interventies
Naast het ontwikkelen van een gedegen kennisbasis, richtte Leukfeldt zich ook op een tweede bijdrage van de wetenschap: het stimuleren van de praktijk om interventies te ontwikkelen die meetbaar zijn en als onafhankelijke partij die interventies te evalueren. Op het moment zijn er tal van interventies die worden ingezet om potentiele of beginnende cybercriminelen te informeren, om het cybercriminelen moeilijker te maken delicten te plegen of om slachtoffers weerbaarder te maken. De wetenschap kan op korte termijn effect hebben door deze interventies te evalueren.
Leukfeldt: ‘Recent hebben we op deze manier bijvoorbeeld de alternatieve interventies Hack_Right en GoogleAds geëvalueerd. De onderzoeken laten zien dat de interventies veelbelovend zijn, maar dat er ook nog flink wat moet gebeuren. Mooi om te zien is dat de praktijk – in ieder geval in deze twee voorbeelden – vervolgens daadwerkelijk aan de slag gaat met de uitkomsten en aanpassingen doorvoert. Beter kan je het niet krijgen wat mij betreft: relevante wetenschappelijke studies en een directe impact in de praktijk.’
Naar een empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime
Leukfeldt: ‘Goede ideeën zijn er in overvloed, maar of die ideeën ook enig effect hebben, is onduidelijk. We moeten toe naar een meer empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime. Met alleen een goed idee komen we er niet. Cybercrime is ‘here to stay’ en we moeten dus investeren in een goede kennisbasis.’
Download hier de volledige oratie of lees het op de website van de Universiteit Leiden.
Over (het onderzoek van) Rutger Leukfeldt
Prof. dr. Rutger Leukfeldt is senior onderzoeker bij het NSCR en bijzonder hoogleraar Governing Cybercrime bij de faculteiten Governance and Global Affairs (FGGA) en Rechtsgeleerdheid (FDR) aan de Universiteit Leiden. Leukfeldt is tevens directeur Centre of Expertise Cybersecurity bij De Haagse Hogeschool. Hij doet onder meer onderzoek naar de vraag wat voor invloed digitalisering heeft op criminaliteit. Hoe plegen criminelen hun delicten? Hoe ziet die criminaliteit eruit, hoe worden slachtoffers gemaakt? Vervolgens richt hij zich op de aanpak van deze criminaliteitsvorm.
Lees meer over het onderzoeksthema Cybercrime binnen het NSCR.
Actuele berichten