Wanneer, op welke terreinen en in welke situaties moet de overheid in actie komen als er schade optreedt en hoever moet de overheid dan gaan? Wanneer moet de overheid juist niets doen? Is elke gedupeerde een gedupeerde? Wanneer precies mag de burger op de overheid rekenen en wanneer niet? Waar houdt compensatie op en begint het eigen risico van burgers? Wat moet publiekrechtelijk en wat moet eerder privaatrechtelijk geregeld worden?
Deze punten komen aan de orde tijdens het minisymposium collectieve schaderegelingen op 26 juni van 12-14u in de zaal Agora 3 in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. Aanleiding van het symposium is de overhandiging van de derde druk van het boek Regelingen voor collectieve schade. Geef slachtoffers erkenning en genoegdoening aan de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, uit handen van dr. Christiaan Ruppert (fellow bij het NSCR).
De derde druk verschijnt in het besef dat regelingen voor collectieve schade bepaald niet stilstaan. Voortdurend komen er nieuwe bij of worden bestaande regelingen uitgebreid, verfijnd of qua opzet veranderd. Het totaalbeeld van regelingen werpt de vraag op waar bij collectieve schade de grenzen van de eigen verantwoordelijkheid van burgers liggen en waar een taak van de overheid begint. Tot op heden ontbreekt een meer overkoepelende politieke sturing op het brede terrein van collectieve schaderegelingen, wat ruimte laat voor verdere beleidsontwikkeling.
Ruppert bepleit in zijn boek een wettelijk beleidskader voor collectieve schaderegelingen. Dat geeft duidelijkheid aan mensen in situaties van schade, maar ook aan de overheid, die momenteel regelmatig te maken krijgt met uiteenlopende verwachtingen van gedupeerden. Het zal ook de uitvoering verbeteren waardoor minder onverklaarbare verschillen in uitkeringsarrangementen optreden en grote ongelijkheden verdwijnen.
12.00 Inloop en een broodje
12.30 Verwelkoming professor Catrien Bijleveld (NSCR)
12.35 Professor Jacobine van den Brink (Universiteit van Amsterdam): tijd voor doordachte compensatiewetgeving
12.50 Dr. Christiaan Ruppert (NSCR): inhoudelijke uitgangspunten voor collectieve schaderegelingen
13.05 Aanbieding derde druk aan Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen
13.10 Reinier van Zutphen: deelt zijn inzichten over hoe de overheid in hersteltrajecten de behoeften van gedupeerden centraal kan stellen
13.25 Mogelijkheid voor vragen en opmerkingen uit de zaal
Het minisymposium collectieve schaderegelingen kan kosteloos worden bijgewoond en richt zich op alle geïnteresseerde wetenschappers, beleidsmakers, praktijkprofessionals en andere belangstellenden. Alle aanwezigen van het symposium ontvangen een exemplaar van het nieuwe boek.
Aanmelden kan via een e-mail naar secretariaat@nscr.nl.
Actuele berichten