Home Actueel
  1. Lowlands als ideale onderzoeksomgeving

Lowlands als ideale onderzoeksomgeving

Door mr. dr. Jean-Louis van Gelder | 1 september 2015

NSCR-onderzoeker Jean-Louis van Gelder was een van de tien wetenschappers die onderzoek deed op het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen (augustus 2015). Hij onderzocht de beleving van virtual reality bij enkele honderden festivalbezoekers. Zij kregen een koptelefoon op en een speciale bril waarmee ze 360° om zich heen konden kijken.  Daarnaast mochten ze kiezen uit twee scenario’s: een virtuele ruzie in een kroeg of een virtuele bungeejump. Hoe reageren zij in zo’n situatie, al dan niet onder invloed van alcohol of drugs?

Doel

Het doel  van het onderzoek op Lowlands is een nieuwe onderzoeksmethode te ontwikkelen voor de sociale wetenschappen die de traditionele ‘scenariomethode’  op papier kan vervangen. Van Gelder vermoedt namelijk dat hij met deze virtuele scenario’s een veel realistischer beeld kan oproepen van een situatie dan wanneer proefpersonen een scenario op papier lezen. In deze studie verfilmde Van Gelder in samenwerking met een videoproductiebedrijf (www.Scopic.nl) en een regisseur (Malte Huthoff) het in de criminologie vaak gebruikte Dutch Goose scenario  waarin een ruzie in een bar ontstaat.

Resultaten

Als de resultaten van onderzoek met virtual reality beter overeenkomen met hoe mensen zich in het echte leven gedragen dan kunnen andere onderzoekers deze methode ook gebruiken.
Jan-Louis van Gelder: ”We zijn nog niet aan de analyse van de resultaten toegekomen maar de reacties van de deelnemers op Lowlands waren in ieder geval erg enthousiast. Met de inleving lijkt het in ieder geval wel goed te zitten: Een aantal deelnemers praatte terug tegen de virtuele karakters!”

Meer informatie

Dit project maakt deel uit van The 360° Visual Scenario Method: Moving from imagination towards full immersion.

mr. dr. Jean-Louis van Gelder

Deel dit artikel

Actuele berichten