Home Actueel
  1. Jan-Willem van Prooijen benoemd tot bijzonder hoogleraar radicalisering, extremisme en complotdenken

Jan-Willem van Prooijen benoemd tot bijzonder hoogleraar radicalisering, extremisme en complotdenken

NSCR/VU-onderzoeker Jan-Willem van Prooijen is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar radicalisering, extremisme en complotdenken aan de Universiteit Maastricht. Naast genoemde onderwerpen doet hij onderzoek naar populisme, corruptie en procedurele rechtvaardigheid.

Van Prooijen is breed geïnteresseerd in de 'duistere' kant van menselijk gedrag, vooral in situaties die gerelateerd zijn aan politiek, recht en de maatschappij. Om de oorzaken van extremisme en complotdenken en de gevolgen voor de samenleving te onderzoeken, gebruikt hij inzichten uit de psychologie, criminologie en gerelateerde disciplines gecombineerd met kwantitatieve onderzoeksmethoden. Hij publiceert daarnaast over thema’s die te maken hebben met onethisch gedrag en rechtvaardigheidsgevoelens.

Maatschappelijke polarisatie en complotdenken tijdens coronacrisis

Op dit moment werkt Van Prooijen aan de oorzaken en gevolgen van maatschappelijke polarisatie en complotdenken tijdens de coronacrisis. Hierbij richt hij zich onder meer op vaccinatiebereidheid, anti-overheidsdenken, maatschappelijke onvrede en regel-overschrijdend gedrag.

Experimentele psychologie

Van Prooijen promoveerde in 2002 aan de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden op een proefschrift naar procedurele rechtvaardigheid. Nog voor zijn promotie ging hij werken aan de afdeling Experimentele en Toegepaste Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij sinds 2011 aan het NSCR verbonden als senior onderzoeker.

Lees dit interview met Van Prooijen over complotdenkers.

prof. dr. Jan-Willem van Prooijen

Senior Onderzoeker

Deel dit artikel

Actuele berichten