Home
  1. Hoax – Waarom mensen in complottheorieën geloven

Hoax

Waarom mensen in complottheorieën geloven

Hoe ontstaat complotdenken en wat zijn de gevolgen? Geloven mensen nu meer dan ooit in complottheorieën? Zijn online algoritmen echt de grote boosdoeners? Zijn notoire complotdenkers goed in het ontmaskeren van echte samenzweringen? En wat kun je doen als een dierbaar persoon steeds meer in complottheorieën gaat geloven?

Complottheorieën zijn de laatste jaren volop in het nieuws. De meeste mensen kennen wel iemand die gelooft dat vaccins vergif zijn, dat klimaatverandering een hoax is of dat we geregeerd worden door een kwaadaardige elite.

Jan-Willem van Prooijen doet sinds 2008 wetenschappelijk onderzoek naar complotdenken. Hij stelt dat iedereen in meer of mindere mate vatbaar is voor complottheorieën. Complotdenken neemt toe in crisissituaties, zoals een pandemie of een oorlog, maar ontstaat ook rond sportwedstrijden, op het werk of in ons persoonlijk leven.

In zijn nieuwe boek “Hoax” schrijft Jan-Willem over complottheorieën en de psychologische achtergrond van complotdenken, een fenomeen dat het nieuws en ons leven de afgelopen jaren leek te beheersen.

Voor meer informatie, neem contact op met de schrijver van het boek Jan-Willem of kijk op de uitgevers website.