Dit hoofdstuk is geschreven en deze trailer is ingesproken door Christiaan Ruppert.
“Verzakte huizen in Groningen, de Toeslagenaffaire, chroom-6, Q-koorts … het zijn allemaal voorbeelden waar iets vreselijk is misgegaan en grote groepen mensen slachtoffer zijn geworden. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol. Vaak als veroorzaker, maar ook daarna als de overheid – uit zichzelf of onder druk – de collectieve schade gaat regelen. Er zijn ook situaties dat de overheid buiten de schade staat en iets onderneemt uit solidariteit met de slachtoffers.
In Nederland bestaan tientallen collectieve schaderegelingen die worden betaald met publiek geld. De regelingen verschillen nogal en de overheid vindt elke keer opnieuw het wiel uit, zo lijkt het. Ook schieten veel regelingen hun doel voorbij: ze geven slachtoffers lang niet altijd erkenning en genoegdoening. In dit hoofdstuk worden schaderegelingen op een rij gezet en met elkaar vergeleken.”
What Works: Effectieve ondersteuning voor slachtoffers – Hoofdstuk 12 Collectieve schadevergoeding
H11 Schadefonds Geweldsmisdrijven – Terug naar de beginpagina – H13 Conclusie
Ruppert, C. (2023). Collectieve schadevergoeding. In N. Elbers, C. van den Berg & M. Kragting (Red.), What Works: Effectieve ondersteuning voor slachtoffers (pp. 243-264). Boom Criminologie.