Dit hoofdstuk is geschreven door Nieke Elbers, Iris Becx en Katrien Lauwaert. Deze trailer is ingesproken door Nieke Elbers.
“‘Ik heb nooit excuses gehad van de vrouw die mij heeft aangereden. Zij gaat vrolijk verder met haar leven, terwijl ik al een jaar aan het revalideren ben.’ ‘Degene die mij heeft verkracht, komt bijna vrij. Straks kom ik hem tegen in de supermarkt!’ ‘Ik ben zo boos op die gore dief, hij moest eens weten, die juwelen waren van mijn overleden oma!’ Het strafrecht biedt geen oplossing voor deze gevoelens. Herstelrecht kan dat mogelijk wel. Ons hoofdstuk gaat over de effectiviteit van herstelrecht. Wat gebeurt er als slachtoffers en daders, soms in aanwezigheid van familie, vrienden of leerkrachten, onder professionele begeleiding met elkaar in gesprek? Wanneer ze ruimte krijgen om te vertellen wat het misdrijf of ongeluk met hen heeft gedaan, vragen te stellen, lering te trekken, sorry te zeggen, en afspraken te maken voor de toekomst. Zo’n gesprek is kan helend zijn, voor alle partijen. Hoe het werkt, lees je in het hoofdstuk.”
What Works: Effectieve ondersteuning voor slachtoffers – Hoofdstuk 9 Herstelrecht
H8 Slachtofferadvocatuur – Terug naar de beginpagina – H10 Schadevergoeding
Elbers, N., Becx, I., & Lauwaert, K. (2023). Herstelrecht. In N. Elbers, C. van den Berg & M. Kragting (Red.), What Works: Effectieve ondersteuning voor slachtoffers (pp. 179-197). Boom Criminologie.