In oktober 2024 is het NSCR gestart met het onderzoeksproject ‘sociale media en jeugdcriminaliteit’. Met de opkomst van sociale media en smartphones is de sociale wereld van jongeren fundamenteel veranderd. Wat dit betekent voor de rol van leeftijdsgenoten bij jeugdcriminaliteit is echter nog onduidelijk. Aan de ene kant leven jongeren nu in een hybride wereld waarin online communicatie simpelweg één van de manieren is om contact met leeftijdsgenoten te onderhouden. Aan de andere kant bieden sociale media meer en andere contacten dan vroeger, en kunnen jongeren controleren hoe zij zichzelf willen presenteren, wat kan zorgen voor onrealistische beeldvorming.
Het onderzoeksproject heeft als doel te onderzoeken in welke mate interactie met leeftijdsgenoten op sociale media invloed heeft op delinquent gedrag, welke processen hierbij een rol spelen, en welke jongeren hier gevoelig voor zijn. De resultaten van dit onderzoek kunnen beleidsmakers en professionals in het onderwijs, jongerenwerk en justitie waardevolle inzichten bieden voor hun omgang met sociale media-activiteiten van jongeren.
Meer informatie over wat er nu (on)bekend is in de wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen sociale media en jeugdcriminaliteit is te lezen in de factsheet.
Het project zal vijf jaar duren en bestaat uit drie delen:
Scholen en jongerenwerkorganisaties die geïnteresseerd zijn om bij dit project betrokken te worden, zijn welkom om contact op te nemen met de onderzoekers (fweerman@nscr.nl of ehoeben@nscr.nl). We zijn ook op zoek naar docenten en jongerenwerkers die ons kunnen helpen in contact te komen met jongeren voor een vooronderzoek dat dit schooljaar plaatsvindt. Jongeren worden, tegen vergoeding, uitgenodigd om deel te nemen aan groepsgesprekken en pilots om vragenlijsten te testen.
[link naar flyer]
Oud-NSCR-medewerker Jean-Louis van Gelder, nu directeur van het Max Planck Institute for the Study of Crime, Security and Law in Freiburg, is mede-onderzoeker binnen het project. Daarnaast wordt er samengewerkt met verschillende binnen- en buitenlandse onderzoekers op het gebied van sociale media, delinquent gedrag en cybercriminaliteit.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief door een mail te sturen naar Evelien Hoeben met als onderwerp ‘nieuwsbrief’. Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met projectleider Frank Weerman.
[kunnen hier toegevoegd worden]