NSCR Het NSCR doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving, op het snijvlak van theorie, beleid en praktijk.
Spreekrecht slachtoffers weinig empirisch onderbouwd
Spreekrecht slachtoffers weinig empirisch onderbouwd
Het NSCR, de UvA en de OU hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de empirische basis voor het spreekrecht en de uitbreidingen ervan. De onderzoekers concluderen onder andere dat de voorgenomen verschijningsplicht voor verdachten – zodat een slachtoffer zich rechtstreeks tot de verdachte kan wenden in de rechtszaal – onvoldoende empirisch is onderbouwd. De oplossing kan liggen in het vooraf opstellen van een relevant overzicht van empirisch-juridisch onderzoek.

Verder lezen
Keuzegedrag van stropers en rangers
Welke invloed hebben de keuzes van stropers en rangers op de bescherming van natuurgebieden? NSCR Wildlife Crime-onderzoeker Nick van Doormaal ontwikkelde methoden om de patrouillestrategie van rangers te verbeteren. Hij promoveert op 18 december.

Verder lezen
Video-analyse van peer-relaties
Video maakt het mogelijk om heel precieze gespreks- en gedragsanalyses uit te voeren. Evelien Hoeben, criminoloog bij het NSCR, geeft een interview: ‘Video is een fantastische manier om situationeel onderzoek te doen, maar eenvoudig is het nog niet.’

Verder lezen
Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
www.nscr.nl | nscr@nscr.nl | +31(0)20 598 5239 | VU-campus Amsterdam
Twitter LinkedIn
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief    |    Bekijk deze nieuwsbrief online